XS
SM
MD
LG

PLS: Lider sa Milanom Kuljićem na popravnom protiv Zaječaraca, mogu li furiozne "Traktoriste" zaustaviti posustali Ivanjičani, "Želja" već upisao bodove na Štrandu

Foto: Prva liga Srbije

Premijera 26. kola Prve lige Srbije biće danas u Šapcu, gde gostuje OFK Bačka. O navedenoj utakmici nećemo pisati kad je najava u pitanju jer će prilog izaći na portalu neposredno pre početak meča. Možemo da dodamo da će Mačvu sa klupe predvoditi novi trener Milan Milanović, koji je doveden da pokuša da zaustavi negativnu seriju "crveno-crnih" (pet poraza), i vrati ih u borbu za plej of. Gosti sa Dunava su posle 13 kola doživeli poraz i to na "Vavi" i specijalisti su za nerešene rezultate.

Vodeća Inđija sa novim šefom stručnog štaba, Milanom Kuljić, dočekuje probuđene Zaječarce. I jednima i drugima su preko potrebni bodovi za ostvarenje sopstvenih ciljeva. Inđija još nema pobedu u nastavku prvenstva, dva remija i bolan poraz u Priboju naveli su čelnike kluba da povuku radikalan potez i raskinu saradnju sa trenerom Nebojšom Jandrićem. U Inđiji su osvojili 27 bodova, dok su gosti iz Zaječara uspešniji u gostima nego ispod Kraljevice, gde čekaju pobedu još od septembra. Domaćin ima ubojitu navalu (42 gola) koja je u poslednje vreme zakazala, i protiv Timoka1919 očekuje se da Milosavljev i ostali prorade, jer im Mladost GAT "diše za vratom".

Novosađani su za razliku od komšija iz Srema u nastavku bili uspešniji (po dve pobede i remija) i smanjili zaostatak na dva boda. Gatovci imaju prvog strelca lige ( Vidakov 12 golova), ali se pre svega oslanjaju na granitnu odbranu, koja je primila 15 golova. Odlaze sutra na Banjicu kod posrnulih "Građevinara", koji nikako da izađu iz duboke krize. Domaćin je gro bodova osvojio na Banjici i imaće rivala koji je podjednako uspešan kako kod kuće tako i na strani. U nastavku su osvojili samo bod i umesto borbe za plej of moraće do kraja da strepe za opstanak. Dobili su "tazeg" trenera u liku Baneta Mirjačića, koji će morati za kratko vreme da konsoliduje tim i pokuša da iznenadi favorizovane Novosađane.

Sutra sledi još jedan okršaj ekipa sa vrha i začelja tabele na novosadskom Štrandu, gde gostuje Železničar. Da li treba kazati da su gosti apsolutni favoriti, mada trener Dragan Perišić poziva na opreznost. - Mlada su, kaže on, ekipa, imaju veliki motiv i svaku utakmicu koriste za ličnu afirmaciju. Fali im iskustvo i golove su primali uglavnom iz prekida, penala, ili brzo izvedenih akcija. Biće ovo prilika da poprave nešto skromniji učinak na strani (15 bodova), dok domaćin još čeka na pobedu pored Dunava. Od prvotimaca pod znakom pitanja je rekovalescent Kostić.

Budućnost odlazi u Klupce, jedno od najtežih gostovanja. Loznica je uspešna u nastavku sa sedam osvojenih bodova i mečom manje. "Zeleno-beli" su rezultatski negostoljubiv domaćin (21 bod) i malo ko se može pohvaliti da je slavio u Klupcima. Gosti iz Dobanovaca su na strani osvojili tek jednu trećinu postojeće zalihe bodova i biće na velikim iskušenjima. U međuvremenu su promenili trenera i ambicioznog Kuljića nasledio je iskusni Branko Smiljanić I Dušan Kljajić. U tim se vraća kapiten Janjić.

Radnički u nastavku prvenstva ima polovičan učinak (po dve pobede i poraza). Trener Dejan Nikolić ima objašnjenje. - Nismo naplatili dobre igre u Dobanovcima i Pančevu, gde smo gol primili u 90. minutu. O RFK Grafičaru ima visoko mišljenje i tvrdi da su trenutno u najboljoj formi. Kaže da se radi o školovanim, kvalitetnim i brzim igračima, moraće striktno da ih pokrivaju, da ne dozvole da razmahnu jer su tada najopasaniji. Biće ovo prilika da "ljubičasti" poprave izuzetno loš bilans na strani (sedam bodova), mada je domaćin uspešniji na gostovanjima.

Žarkovčani imaju polovičan učinak u prethodna četiri kola, šesti su na tabeli i gotovo sigurni učesnici plej ofa. U Makiškoj šumi zabeležili su po šest pobeda i poraza, dok se gosti sa Zlatibora ne mogu pohvaliti učinkom na strani (devet bodova). OFK Žarkovo se u međuvremenu razišao sa trenerom Igorom Savićem i za negovog naslednika angažovali su Nebojšu Neškovića, donedavno internacionalca u Kini. U prvoj izjavi, posle dva treninga, naveo je da se radi o mladoj i talentovanoj ekipi. - Forsiraću moj način igre a to je dominacija poseda, agresiju bez lopte sa visokim presingom. Za Zlatibor tvrdi da će preskakati igru, Pobede u Priboju Zlatiborce su vinuli u zlatnu sredinu, i približile borbi za plej of. Gosti stižu u nekompletnom izdanju, očigledno su platili ceh dvema odloženim i izcrpljujućim utakmicama, koje su ostavile traga. Pored nedostatka svežine, povrede su izbacile iz stroja 4-5 igrača. Priliku će dobiti igrači koji nisu imali veliku minutažu.

U Ivanjici snage će odmeriti posustali pretenden za naslov Javor Matis i sjajni "Traktoristi". Epilog svega je ostavka legende kluba, dugogodišnjeg igrača i uspešnog trenera Milovana Milovića. Četiri kola i četiri nerešena rezultata nisu mogla zadovoljiti rukovodstvo ivanjičkog prvoligaša, tako da su ponovo angažovali Igora Bondžulića. Za drugoplasiranom Mladošću GAT zaostaju šest bodova, s tim da imaju zaostalu utakmicu sa Zlatiborom. Za razliku od neubedljivog domaćina Novobeograđani su najbolje startovali sa maksimalnim učinkom i za sada su tim proleća. Startovali su sa maksimalne četiri pobede, imaju meč manje i priliku da se približe ekipama koje računaju na baraž.


30 .kolo Prva liga Srbije
Radnički (SM) 1 : 0 Zlatibor
OFK Bačka 0 : 1 Timok 1919
RFK Grafičar 1 : 3 IMT
Mačva 0 : 0 Mladost GAT
OFK Žarkovo 1 : 1 Budućnost
Inđija 1 : 3 Železničar
Javor Matis 4 : 0 Kabel
Rad 1 : 0 Loznica
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Inđija 30 17 7 6 58
2 Mladost GAT 30 16 9 5 57
3 Javor Matis 30 15 11 4 56
4 Železničar 30 15 7 8 52
5 IMT 30 13 10 7 49
6 Radnički (SM) 30 13 7 10 46
7 OFK Žarkovo 30 12 6 12 42
8 Loznica 30 11 8 11 41
9 Mačva 30 10 9 11 39
10 Budućnost 30 9 8 13 35
11 RFK Grafičar 30 10 5 15 35
12 Rad 30 9 8 13 35
13 Zlatibor 30 8 10 12 34
14 Timok 1919 30 9 6 15 33
15 OFK Bačka 30 6 15 9 33
16 Kabel 30 1 6 23 9